Theresa May mag aanblijven als premier van het Verenigd Koninkrijk. Daarmee is de onzekerheid rond de Brexit allerminst weg. De kans op een ‘No Deal’ lijkt zelfs gegroeid. Alle reden om u goed voor te bereiden, ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen.
Heeft u geen ervaring met douanezaken, maar handelt u wel met het VK? Dan is het verstandig om alvast een aantal zaken na te gaan of te regelen. Daarom vijf tips. Zie ook: www.douane.nl/brexit.
1. Zorg voor een identificatienummer voor de douane
Als het VK zich terugtrekt uit de EU heeft u een zogeheten EORI-nummer voor de douane nodig om straks zaken te kunnen doen in en met het VK. U heeft dit nummer nodig voor alle douanecontacten, bijvoorbeeld om aangifte te doen. Er zijn twee mogelijkheden. Als u uitsluitend aangifte in Nederland doet, kunt u het nummer zelf samenstellen. Kijk op douane.nl hoe u dit kunt doen. Ondernemers die (ook) aangifte in het buitenland doen, kunnen het nummer aanvragen via de Belastingdienst.
2. Maak afspraken met uw logistiek dienstverlener
Heeft u al met uw logistieke dienstverleners gesproken over wat de Brexit voor uw logistiek kan betekenen? Zijn uw producten wel op tijd na de Brexit? Check bijvoorbeeld ook of u uw eigen leveringsvoorwaarden moet aanpassen.
3. Regel uw btw-zaken
Met de ‘verleggingsregeling bij import uit niet-EU-landen’ hoeft u bij import uit het VK straks de btw niet meteen bij de douane te betalen. Dit kan later, zodra u de periodieke btw-aangifte doet. Daar heeft u wel een zogeheten vergunning artikel 23 wet Omzetbelasting nodig. Bel ons hierover.
4. Verschillende douanevergunningen
Als u handel drijft met het VK kan het zijn dat u een of meer vergunningen van de douane nodig heeft. Bijvoorbeeld als u goederen uit het VK haalt die nog niet worden ingevoerd of als u goederen uit het VK haalt om hier te bewerken en daarna weer terugstuurt naar het VK. Kijk op de site van de Belastingdienst of en welke vergunning u nodig heeft. Let op: vergunningen aanvragen kost tijd, regel het zo snel mogelijk.
5. Vooraf zekerheid over douanerechten
Met een ‘Bindende Tarief Inlichting’ (BTI) van de douane weet u als importeur welk douanetarief u moet betalen voor welke goederen. Zo heeft u van tevoren zekerheid over de goederencode voor uw specifieke goederen en over welk tarief daarbij hoort. Dit tarief kan echter nog deel gaan uitmaken van een toekomstige relatie, de indeling (de BTI) niet.
Let op! Of en wanneer u met de douane te maken krijgt, hangt af van de Brexit-onderhandelingen. Een goede voorbereiding kost echter tijd. Wacht dus niet te lang.
We hebben u hier, in samenwerking met de douane en de site hulpbijbrexit.nl (initiatief van de rijksoverheid, VNO-NCW, MKB-Nederland en de banken), enkele tips gegeven. Bel ons als u er meer over wilt weten, dan kijken we met u mee.