Selecteer een pagina

Specificeert u de maaltijdvergoeding van uw kok of ober?

15 aug 2017Horeca, Personeel en Lonen, Werkgever

Geeft u als horecaondernemer uw personeel een kostenvergoeding, zoals een maaltijd, die onderdeel vormt van het brutoloon? Dan bent u verplicht om deze kostenvergoeding apart op de loonstrook te specificeren. Deze verplichting geldt al vanaf 1 januari 2016. Er is echter een aantal uitzonderingen.

Wet aanpak schijnconstructies (WAS)

De verplichting is onderdeel van de WAS. Deze wet moet ervoor zorgen dat iedereen die in Nederland werkt, ook daadwerkelijk het loon krijgt waar hij of zij recht op heeft. Daarom moeten onderdelen van het brutoloon waarvan kan worden aangenomen dat deze kunnen worden aangemerkt als kostenvergoedingen, vanaf 1 januari 2016 apart op de loonstrook worden vermeld.

Tip: Bedraagt het loon vermindert met die kostenvergoedingen meer dan het netto wettelijk minimumloon dan hoeft de kostenvergoeding niet apart op de loonstrook vermeld te worden. Ook kostenvergoedingen die u naast het brutoloon heeft afgesproken, hoeft u niet apart te vermelden.

Specificatie kostenvergoeding

U moet de kostenvergoeding zo omschrijven dat duidelijk is waarvoor deze is bedoeld. U mag hiervoor algemene termen gebruiken zoals bijvoorbeeld maaltijden of huisvesting.

Let op! De omschrijving ‘algemene kostenvergoeding’ is niet voldoende en moet nader gespecificeerd worden.



Meer weten? Neem direct contact met ons op

14 + 11 =

Share This