Selecteer een pagina

Eropuit met de camper? Houd het rijden ook fiscaal leuk!

23 apr 2021Auto, Automotive, Nieuwsbericht, Prive

Bent u van plan om deze zomer in Nederland met een camper op vakantie rond te toeren? En wilt u er een aanschaffen of huren? Let dan op de mogelijke fiscale gevolgen die het rijden in een camper een stuk minder leuk kunnen maken. Laat u dus vooraf goed informeren!

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

CamperEen camper komt op verzoek in aanmerking voor het bijzondere tarief MRB. Fiscaal is sprake van een camper wanneer de binnenruimte is ingericht voor het vervoer en verblijf van personen, is voorzien van een vaste kook- en slaapgelegenheid en voldoet aan de inrichtingseisen. De aantekening ‘kampeerauto’ op het kentekenbewijs of -card is niet voldoende. Zo moet de ruimte bijvoorbeeld een slaapplaats voor ten minste twee personen hebben, vaste en afsluitbare opbergruimten en een vaste kookgelegenheid. Het bijzondere tarief MRB voor een camper over een tijdvak van drie maanden is een kwart van de personenautobelasting (kwarttarief) of de helft van de personenautobelasting (halftarief).

Verhuur camper

Het kwarttarief geldt bij particulier gebruik. Bij bedrijfsmatige verhuur van de camper geldt het halftarief. Ook wanneer de camper tijdelijk op naam van de huurder staat. In dat geval betaalt de huurder het halftarief.

Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM)

Over de aankoop van een nieuwe camper in Nederland of de invoer van een gebruikt model uit het buitenland is BPM verschuldigd. Ook voor de BPM moet de camper aan bepaalde inrichtingseisen voldoen om fiscaal als camper te kwalificeren. Zo moet de binnenruimte bijvoorbeeld zijn voorzien van minimaal twee vaste zitplaatsen, een tafel en slaapplaatsen voor ten minste twee personen.

Buitenlandse camper huren en BPM

Het als inwoner van Nederland rijden in een camper met buitenlands kenteken geldt als import van een camper. Dat betekent dat BPM verschuldigd is. Als die niet betaald is, kan daar bovenop een boete worden opgelegd van maximaal 100% van de verschuldigde BPM.

Vrijstelling kortstondig gebruik

Rijdt u maximaal twee weken als Nederlander in een camper met buitenlands kenteken, dan is vrijstelling van BPM en MRB mogelijk. De vrijstelling geldt binnen een periode van twaalf maanden voor maximaal twee aaneengesloten weken voor de aanvrager inclusief zijn thuiswonende gezinsleden.

Let op! De vrijstelling moet vooraf middels een formulier bij de Belastingdienst worden aangevraagd.



Meer weten? Neem direct contact met ons op

13 + 14 =

Share This