Selecteer een pagina

Flexibele werknemer in EU krijgt minimumrechten

2 mei 2019Nieuwsbericht, Personeel en Lonen, Werkgever

Het Europees Parlement heeft definitief ingestemd met voorstellen om flexibele werknemers beter te beschermen. Lidstaten krijgen drie jaar de tijd om de nieuwe regels te implementeren.

Meer duidelijkheid over werkzaamheden

EUVolgens de nieuwe regels moet u werknemers op de eerste dag, en niet later dan 7 dagen na aanvang van de arbeidsrelatie, informatie geven over onder andere taken, contractduur en vergoedingen.

Ook moet u een indicatie geven van de voorspelbaarheid van de te werken dagen en uren. De werknemer mag een opdracht weigeren als deze buiten de referentiedagen of -uren valt, zonder dat u daar een sanctie op mag laten volgen. En als u de opdracht niet op tijd afzegt, moet u de werknemer daarvoor compenseren. De werknemer mag ook werk bij andere werkgevers aannemen, als het buiten het vastgestelde werkschema valt.

Proefperiode verkort en gratis opleiding

De proefperiode wordt verkort naar maximaal 6 maanden. Bij een hernieuwd contract voor dezelfde functie mag u geen proeftijd hanteren. Verder wordt van u als werkgever verwacht dat u noodzakelijke trainingen gratis verzorgt, de uren als werktijd laat gelden, en waar mogelijk de trainingen ook binnen werktijd laat vallen.

Voor wie gelden de nieuwe regels?

Onder de voorwaarde dat werknemers minimaal 3 uur per week en gemiddeld 12 uur per 4 weken werken, gelden de nieuwe regels voor:

  • werknemers met korte arbeidscontracten
  • oproepkrachten
  • gelegenheidswerkers
  • werknemers die werken op basis van een vouchersysteem
  • werknemers van online dienstenplatforms (zoals Uber of Deliveroo) en
  • stagiairs en jongeren met een leercontract

Let op! Voor zelfstandigen gelden de nieuwe regels niet.



Meer weten? Neem direct contact met ons op

7 + 1 =

Share This