Binnenkort vallen de nieuwe WOZ-beschikkingen weer op de mat. Onroerend goed is aanzienlijk in waarde gestegen, dus is het van belang te checken of uw beschikking wel klopt.
Belang WOZ-beschikking
Gemeenten zijn verplicht om voor onroerend goed ieder jaar een nieuwe beschikking te nemen over de WOZ-waarde van uw onroerende zaak. Op basis van de WOZ-waarde bepaalt de gemeente onder andere uw aanslag OZB, maar de WOZ-waarde is ook bepalend voor tal van andere belastingen, zoals de bijtelling voor de eigen woning.
Prijsstijging onroerend goed
Bestaande koopwoningen werden in 2018 gemiddeld zo’n 9% duurder, de grootste prijsstijging sinds 2001. Dit is van belang voor de waarde van uw pand op 1 januari 2019, de peildatum voor de nieuwe WOZ-waarde.
Check WOZ-waarde
Gemeenten stellen de WOZ-waarde niet altijd even secuur vast. Er wordt dan ook regelmatig bezwaar tegen de waarde aangetekend, in ruim 1% van alle gevallen. Ongeveer de helft hiervan is succesvol en leidt gemiddeld tot een waardevermindering van 11,6%.
Omgevingsfactoren
Als de waarde is afgeleid van vergelijkbare panden, check dan of omgevingsfactoren voldoende zijn meegenomen. Is bijvoorbeeld de overlast van het verkeer of stank vergelijkbaar?
Individuele factoren
Daarnaast spelen ook individuele factoren een rol bij de waardebepaling, zoals de staat van onderhoud en de eventuele aanwezigheid en ligging van een tuin.
Afwijkende waarde? Maak bezwaar!
Wijkt de waarde af van de waarde die naar uw mening in alle redelijkheid aan uw pand dient te worden toegekend, maak dan bezwaar. Een minimale afwijking van de vastgestelde waarde is tegenwoordig niet meer vereist.
Let op! Geef in uw bezwaar zo goed mogelijk aan op basis van welke factoren het pand naar uw mening te hoog is gewaardeerd.
Tip! Heeft u juist een hogere waardering nodig vanwege bijvoorbeeld verkoopplannen, dan kunt u ook bezwaar aantekenen tegen een te lage WOZ-waarde.
Heeft u vragen over de WOZ-beschikking , neem dan contact met ons op.