Als ondernemer mag u de kosten van werkkleding van de winst aftrekken. Ook mag u werkkleding onbelast ter beschikking stellen aan uw personeel. Maar wat is fiscaal gezien werkkleding precies?
Soorten werkkleding
Fiscaal zijn er verschillende soorten werkkleding. Zo is kleding die eigenlijk alleen geschikt is om tijdens het werk te dragen aan te merken als werkkleding. Denk aan een overall of veiligheidshelm voor de bouwvakker.
Een uniform is ook werkkleding, zoals het uniform van een politieagent. Maar ook als werknemers dezelfde kleding dragen die hen associeert met een bepaald bedrijf, is er sprake van werkkleding. Zo bepaalde de rechter dat de kleding die werknemers van een hamburgerketen verplicht moesten dragen, werkkleding was.
Tenslotte is ook kleding die achterblijft op het werk aan te merken als werkkleding. Voor de ondernemer geldt in dit geval dat de werkplek niet bij hem thuis mag zijn.
Tip: Gewone kleding is ook aan te merken als werkkleding, als ieder kledingstuk voorzien is van logo’s van minstens 70 cm2. Deze logo’s moeten ook verband houden met uw bedrijf.
Jacquet
Onlangs wilde een predikant de kosten van een jacquet ten laste van de winst brengen. De rechter stond dit niet toe, omdat een jacquet niet alleen geschikt is om tijdens het werk te dragen. Bij de invoering van de wet werd dit ook al bepaald voor een zwart pak van bijvoorbeeld een dominee.
Tip: Is kleding fiscaal werkkleding, dan kunnen ook de reinigingskosten ten laste van de winst worden gebracht, dan wel onbelast aan een werknemer worden vergoed.