Selecteer een pagina

Langdurig arbeidsongeschikte werknemer? Denk aan correct opzeggen

26 apr 2021Nieuwsbericht, Personeel en Lonen, Werkgever

Neemt u de opzegtermijn niet goed in acht als u een arbeidsongeschikte werknemer het arbeidscontract opzegt? Dan moet u alsnog het loon over de niet in acht genomen opzegtermijn vergoeden. Ook al is geen sprake meer van een loondoorbetalingsverplichting.

ProcedureVoor werkgever en werknemer gelden termijnen die ze bij de opzegging moeten hanteren. Als hoofdregel geldt dat opzegging tegen het einde van de maand dient plaats te vinden. Dit is slechts anders als in een schriftelijke overeenkomst, cao of door het gebruik een andere dag is aangewezen. Denk aan de situatie dat opzegging dient plaats te vinden tegen het einde van de vierwekenperiode bij een salarisbetaling per vierwekenperiode.

Onregelmatige opzegging

Het niet in acht nemen van de juiste opzegtermijn, waardoor de arbeidsrelatie eerder eindigt dan formeel het geval had moeten zijn – we spreken dan van een onregelmatige opzegging – leidt tot de verplichting dat de werkgever alsnog de werknemer het loon over de niet in acht genomen opzegtermijn moet vergoeden.

Schade niet nodig

Het is niet van belang of de werknemer ook feitelijk schade lijdt. Het gaat om een zogeheten gefixeerde schadevergoeding. Conversie, dat wil zeggen omzetting met terugwerkende kracht van een onregelmatige in een regelmatige opzegging, is niet mogelijk.

Opzegging na twee jaar arbeidsongeschiktheid

Wanneer gedurende de opzegtermijn helemaal geen loon verschuldigd is, omdat bijvoorbeeld na 104 weken de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte is geëindigd, dient toch de correcte opzegtermijn te worden gehanteerd. Laat de werkgever dit na, dan kan de werknemer toch aanspraak maken op de gefixeerde schadevergoeding, aldus de rechter in een recente zaak. Het is niet van belang dat over de opzegtermijn geen loon verschuldigd is en dat de werknemer al een uitkering toegekend heeft gekregen.

Beëindigingsovereenkomst

Indien en voor zover afscheid wordt genomen van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer door middel van een beëindigingsovereenkomst gelden andere regels. Bij een beëindigingsovereenkomst zijn beide partijen overeengekomen wanneer het dienstverband eindigt. Dan hoeft geen rekening te worden gehouden met de opzegtermijn, omdat beide partijen al met wederzijds goedvinden met een datum akkoord zijn gegaan.

Let op! Wees voorzichtig met het afsluiten van een beëindigingsovereenkomst met een arbeidsongeschikte werknemer. Want als de werknemer met de werkgever een beëindigingsovereenkomst afsluit tijdens het opzegverbod door de ziekte, heeft de werknemer geen recht meer op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, omdat hij dan een benadelingshandeling pleegt ten opzichte van het UWV door voortijdig zijn loonaanspraken prijs te geven.



Meer weten? Neem direct contact met ons op

12 + 15 =

Share This