Selecteer een pagina

Loon niet uitbetaald? Werknemer mag re-integratie opschorten

26 mei 2020DGA, Nieuwsbericht, Personeel en Lonen, Werkgever

Het is een arbeidsongeschikte werknemer toegestaan om, als de werkgever over een verstreken periode het loon niet heeft uitbetaald, de re-integratieverplichting op te schorten. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.

Werkhervatting

MedischDe werknemer, een tandartsassistente die een fietsongeval had gehad, werd op enig moment door de bedrijfsarts in staat geacht vier uur per dag werkzaamheden te verrichten. De werkgever ging daar niet in mee en gaf aan dat ze moest kiezen: of volledig haar werkzaamheden hervatten of helemaal niet. De werknemer weigerde het werk volledig te hervatten waarna ze werd ontslagen. Hiertegen werd namens haar advocaat geprotesteerd.

Naar het werk?

De werknemer werd vervolgens door de werkgever gesommeerd op het werk te verschijnen. Ze gaf aan dat ze pas zou komen als het achterstallige salaris betaald zou worden. Daarnaast had ze ook een deskundigenoordeel aan het UWV gevraagd. Ze wilde van het UWV weten of haar werkgever wel voldoende had gedaan aan haar re-integratie. Het UWV oordeelde dat de werkgever onvoldoende had meegewerkt aan de re-integratie van de werkneemster: er was geen adequaat en consistent plan van aanpak.

Weigeren meewerken

De Hoge Raad was van oordeel dat er voldoende relatie bestaat tussen de plicht van de werkgever tot loondoorbetaling tijdens ziekte en de re-integratieplicht van de werknemer. Als de werkgever ten onrechte de loonbetaling staakt, mag de werknemer weigeren om mee te werken aan de re-integratie. Ook al ziet het loon op een andere periode dan de periode waarin moet worden gere-integreerd.



Meer weten? Neem direct contact met ons op

9 + 14 =

Share This