Het aantal fulltimebanen in de detailhandel zou met ruim twaalf procent kunnen stijgen bij soepelere wetgeving. Dat zegt brancheorganisatie INretail op basis van een onderzoek onder vijfhonderd werkgevers in de mode-, schoenen-, sport- en woondetailhandel. In deze branches werken momenteel 140 duizend mensen.
Doorstroom stokt
Van de ondervraagde werkgevers heeft zo’n 60% werknemers in dienst met een tijdelijk contract. Van deze werkgeversgroep voelt 84% zich weerhouden in het aanbieden van een vast contract door verschillende wetten en regels. Zonder deze obstakels zouden er 12% meer banen kunnen zijn in de detailhandel. Omdat de doorstroom van tijdelijke naar vaste contracten stokt, daardoor wordt het ook aannemen van nieuwe medewerkers afgeremd.
Vooral ontslagprocedures vormen obstakel
Ondernemers ervaren vier belangrijke belemmeringen in de wetgeving:
- De ontslagprocedures bij een vast contract (78%)
- De verplichte transitievergoeding (61%)
- Reïntegratiekosten bij ziekte (59%) en
- Loondoorbetalingsverplichtingen bij langdurige ziekte (52%).
Handrem op banengroei
Meer dan 65 procent van de retailers heeft behoefte aan extra vaste medewerkers, maar 84 procent laat zich weerhouden door wet- en regelgeving, stelt de organisatie. “De politiek heeft met alle regelgeving werkgevers kopschuw gemaakt”, zegt INretail directeur Jan Meerman. “Er staat een handrem op de banengroei. Een oplossing is te vinden in meer balans tussen de risico’s die werkgevers en werknemers dragen”. INretail roept de politiek op drempels weg te nemen, door loondoorbetaling bij ziekte aan te pakken en ontslagprocedures te vereenvoudigen.
Uitkeringsinstantie UWV voorspelde tot eind volgend jaar vijftienduizend extra banen in de detailhandel, en dan vooral bij de webwinkels. Door faillissementen bij grote winkelketens kwamen vorig jaar duizenden winkelmedewerkers op straat te staan.