Als u in een auto van de zaak rijdt, krijgt u met de bekende bijtelling te maken. Ook mag u vanwege het privégebruik niet alle btw aftrekken. Maar de niet-aftrekbare btw mag u wel weer ten laste van de winst brengen, zo besliste de rechtbank Zeeland-West-Brabant onlangs.
Bijtelling
De bijtelling voor de zakenauto bedraagt een bepaald percentage van de cataloguswaarde en is voor ondernemers niet aftrekbaar van de winst. Voor werknemers en dga’s moet de bijtelling tot het loon worden gerekend. In alle gevallen betalen zij daarover belasting, tenzij er minder dan 500 kilometer privé per jaar wordt gereden.
Aftrek btw beperkt
Ondernemers mogen de door hen betaalde btw in mindering brengen op de af te dragen btw. Vanwege het privégebruik van de zakenauto, mag niet alle btw die drukt op de kosten van de auto worden afgetrokken. Voor nieuwe auto’s is 2,7% van de catalogusprijs niet aftrekbaar. Voor auto’s van vijf jaar en ouder en voor auto’s waarvan bij aanschaf de btw niet is afgetrokken, is dit 1,5%.
Wel aftrekbaar van de winst
Onlangs heeft de rechter beslist dat deze niet-aftrekbare btw wel in mindering op de winst kan worden gebracht. In deze zaak ging het om een ondernemer aan wie een auto van de zaak ter beschikking stond.
Oud arrest
In de uitspraak wordt verwezen naar een oude uitspraak van het hof Den Haag uit 1973, waarin in eenzelfde soort zaak beslist werd dat de niet-aftrekbare btw wel ten laste van de winst komt. De staatssecretaris van Financiën had daarna aangegeven dat deze uitspraak richtsnoer zou zijn. Daarop besliste de rechtbank Zeeland-West-Brabant dat er sprake was van opgewekt vertrouwen. Dat de wetgeving inmiddels was veranderd, deed niet ter zake.
Heeft u vragen over de aftrekmogelijkheden van uw auto van de zaak, neem dan contact met ons op.