Volgens berichten in de media betalen grote supermarkten hun leveranciers steeds later. In antwoord op Kamervragen wijst de staatssecretaris erop dat leveranciers met het te laat betalen van de factuur geen genoegen hoeven te nemen. Binnen maximaal 60 dagen moet de rekening zijn voldaan.
Machtspositie
Grote supermarkten hebben een zekere machtspositie ten opzichte van hun leveranciers. De betaaltermijn van facturen is voor bepaalde partijen echter wettelijk vastgelegd. Zo geldt voor grote afnemers, waaronder supermarkten, een wettelijke betaaltermijn van maximaal 60 dagen.
Wat is groot?
Onder ‘groot’ verstaat de wet in dit verband: een onderneming die op twee opvolgende balansdata aan minstens twee van de volgende criteria niet heeft voldaan:
- de waarde van de activa maximaal €20 miljoen
- de omzet over het jaar bedraagt maximaal €40 miljoen
- maximaal gemiddeld aantal werknemers bedraagt 250.
Let op! De leverancier of dienstverlener moet gedurende die periode wel aan tenminste twee van de genoemde vereisten voldoen, anders is de maximale betalingstermijn niet van toepassing.
Langere betaaltermijn verboden
Partijen kunnen geen langere betalingstermijn overeen komen. Gebeurt dit toch, dan is de afspraak nietig en geldt er automatisch een termijn van 30 dagen. Bij overschrijding van de termijn kan de handelsrente in rekening worden gebracht, die momenteel 8% bedraagt. Ook kunnen incassokosten in rekening worden gebracht.
Evaluatie in 2019
De wet wordt in 2019 geëvalueerd. Als blijkt dat toch langere betalingstermijnen worden toegepast, kan de wet worden aangescherpt, aldus de staatssecretaris.