In de winter hebben sommige auto’s moeite om ’s morgens te starten. Of ze scheiden er onderweg mee uit. Kunt u uw werknemer die met pech langs de kant van de weg staat een financiële helpende hand toesteken, en hoe zit dat fiscaal? Kan dat onbelast?
Auto van de zaak?
Van belang is of uw werknemer over een auto van de zaak beschikt. Zo ja, dan kunt u hulp bij pech onderweg belastingvrij vergoeden of verstrekken. Het maakt niet uit of uw werknemer tijdens een privérit of zakelijke rit met pech komt te staan.
Let op! Het maakt bij een auto van de zaak niet uit of u de kosten apart betaalt of de kosten via bijvoorbeeld een lidmaatschap van een pechhulpbedrijf voor uw rekening neemt.
Auto privé?
Rijdt uw werknemer met zijn eigen auto, dan is pechhulp die u voor hem of haar betaalt in beginsel belast. Uw werknemer betaalt hierover dan belasting. De fiscus gaat er namelijk vanuit dat de kosten van de pechhulp gedekt worden door de kilometervergoeding. Deze bedraagt voor zakelijke ritten maximaal € 0,19/km.
Via werkkostenregeling
Wilt u de kosten voor de werknemer met een privéauto toch onbelast vergoeden, dan moet u de vergoeding onderbrengen in de werkkostenregeling. Dan is het voor de werknemer onbelast.
Eindheffing voor werkgever?
Alleen als u in 2019 meer dan 1,2% van uw loonsom uitgeeft aan vergoedingen en verstrekkingen, betaalt u als werkgever 80% eindheffing over het meerdere.
Aftrekken van de winst
U kunt de vergoede kosten altijd aftrekken van de winst, onafhankelijk van de vraag of deze belast zijn, onbelast of ondergebracht in de werkkostenregeling.