Werkgevers en werknemers in de bouwsector starten binnenkort met een proef om een eigen, alomvattende spaarregeling voor zelfstandigen (zzp’ers) op te tuigen. Bij dit alternatief voor de Wet DBA wordt ook de Zelfstandigenrekening meegenomen, een rekening waarmee zzp’ers belastingvriendelijk geld opzij kunnen zetten voor onder meer arbeidsongeschiktheid, pensioen en slechte tijden.
“Wij zijn hierover in gesprek met een groot aantal partijen in de bouw”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. Volgens de voorzitter is er een breed draagvlak onder werkgevers, werknemers en andere partijen om binnenkort in de sector een experiment met eigen spaarpotten te starten. De plannen zouden in een ‘vergevorderd stadium’ zijn.
Problemen met Wet DBA
De Wet DBA veroorzaakt al sinds de invoering problemen. Veel zzp’ers lopen opdrachten mis omdat de regels zo onduidelijk zijn dat bedrijven hen niet meer durven in te huren. Dat schaadt zowel zzp’ers als bedrijven in hun bedrijfsvoering. Een politieke oplossing is nog niet in zicht.
Tweemaal het cao-loon
“Zo kan het niet langer”, vindt Verhoef. Daarom wil hij in de bouw een experiment met een alternatief voor de Wet DBA. Onderdeel daarvan is een minimumtarief voor zzp’ers van tweemaal het cao-loon. “Daarmee voorkom je dat bedrijven zzp’ers inhuren omdat zij goedkoper zijn dan werknemers, én je zorgt ervoor dat zzp’ers een tarief ontvangen dat hen ook in staat stelt pensioen op te bouwen en inkomensrisico’s af te dekken.”
De bouw is bij uitstek geschikt voor zo’n pilot. Het is een sector met veel zzp’ers. Het is ook een sector waar schijnconstructies en gedwongen zelfstandigheid voorkomen. Het zijn verschijnselen die de Wet DBA moest tegengaan. Maar de handhaving van de wet wordt keer op keer uitgesteld omdat deze in de praktijk nog niet functioneert.
Zelfstandigenrekening
In de pilot wil Verhoef ook de Zelfstandigenrekening meenemen. De zzp’er kan op deze speciale rekening geld opzijzetten voor pensioen, periode van arbeidsongeschiktheid, slechte tijden etc. “Denk aan werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of pensioen”, zegt Verhoef.
Met de brede benadering wil hij ook direct het vraagstuk van wel of geen verplichte arbeidsverzekering oplossen. Een belangrijk onderdeel wordt de fiscaalvriendelijke manier van sparen, doordat je de inleg kunt aftrekken van je bruto-inkomsten. Je betaalt pas belasting wanneer je het bedrag uitkeert.
Fiscaalvriendelijk
Bij een ‘gewoon spaarpotje’ op een vrij opneembare spaarrekening moeten particulieren vanaf 25.000 euro vermogensrendementsheffing betalen. Een omstreden belasting, omdat de fiscus uitgaat van een bepaalde winst op vermogen, ook als daar helemaal geen sprake van is. Verhoef: “Er is sprake van een fiscale straf, terwijl je met ons plan juist stimuleert om een buffer op te bouwen.”