Het is nog onzeker of het UBO-register kan worden geraadpleegd, wanneer en door wie. Dit antwoordt minister Kaag op Kamervragen naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.
UBO-register
Voor een aantal juridische entiteiten bestaat de plicht om geregistreerd te zijn in het zogenaamde UBO-register. UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’, ofwel de uiteindelijke belanghebbende. Dit is de persoon die de uiteindelijke eigenaar is van, of de uiteindelijke zeggenschap heeft over een bv, stichting, vereniging of andere organisatie waarvoor de registratieplicht geldt. Het UBO-register is vooral bedoeld om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.
Onvoldoende onderbouwing
Via de Kamer van Koophandel kunnen derden informatie uit het UBO-register opvragen. De bepaling die dit regelt is volgens het Hof echter onvoldoende onderbouwd, met name met het oog op bescherming van de privacy.
Legitiem belang
De uitspraak betekent dat de verplichting om toegang te geven tot informatie over uiteindelijk begunstigden alleen nog geldt voor bevoegde autoriteiten, meldingsplichtige instellingen en alle personen of organisaties die een legitiem belang kunnen aantonen.
Informatieverstrekking deels hervat
De informatieverstrekking aan bevoegde autoriteiten wordt daarom op korte termijn hervat. Voor meldingsplichtige instellingen wordt nog onderzocht hoe dit aangepakt moet worden. Dit geldt ook voor het hervatten van de informatieverstrekking aan personen of organisaties met een legitiem belang, omdat onduidelijk is wat hier precies onder moet worden verstaan. Zodra over het hervatten van de informatieverstrekking meer duidelijkheid is, wil de minister de Kamer verder informeren.