Als u een lijfrente voortijdig afkoopt, moet u revisierente betalen. Een lijfrente is namelijk bedoeld als aanvulling op de AOW en eventueel pensioen. Neemt u het geld eerder op, dan heeft u dus ten onrechte uitstel van betaling over de afgetrokken lijfrentepremies gehad. Op de site van de Belastingdienst treft u een tool aan, waarmee u de revisierente kunt berekenen.
Hoeveel revisierente?
De revisierente bedraagt standaard 20%. Dit percentage betaalt u naast de belasting die u sowieso over uw afkoopsom betaalt, in 2018 maximaal 51,95%.
Soms minder revisierente
In sommige gevallen betaalt u minder dan 20% revisierente. Het moet om te beginnen gaan om een lijfrente die binnen tien jaar is afgekocht. Verder hangt de revisierente af van de bedragen die u voor de lijfrente heeft afgetrokken.
Rekenhulp
Op de site van de Belastingdienst kunt u via de rekenhulp zelf uitrekenen of u minder dan de standaard revisierente van 20% verschuldigd bent.
Let op! Voor het berekenen van de revisierente heeft u de aangiften nodig van de jaren waarin u de lijfrentepremies heeft afgetrokken. Deze bedragen zijn namelijk bepalend voor de te betalen revisierente.
Wanneer geen revisierente?
U hoeft geen revisierente te betalen als de afkoopsom gering is. Voor het jaar 2018 ligt deze grens op €4.351. U hoeft ook geen revisierente te betalen als u arbeidsongeschikt bent. De afkoopsom mag dan standaard niet meer zijn dan €40.644. Wilt u een groter bedrag afkopen, dan heeft u toestemming nodig van uw inspecteur.
Bewijs arbeidsongeschiktheid
U moet kunnen bewijzen dat u arbeidsongeschikt bent. Dit kan via een verklaring van een arts, maar het is ook voldoende als u kunt aantonen dat u een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid krijgt of binnenkort gaat krijgen. Dit mag een uitkering van een uitkeringsinstantie zijn of van een zelf afgesloten verzekering. Deze weg is vaak makkelijker, want artsen zijn niet altijd bereid een verklaring vanwege arbeidsongeschiktheid af te geven.