Selecteer een pagina

Splits factuur bij een all-in prijs van buffet of barbecue

30 jun 2017BTW, Horeca, Nieuwsbericht, Ondernemer-ZZPer

Biedt u in uw horeca-gelegenheid of als cateraar een all-in prijs bij bijvoorbeeld een buffet of barbecue? Voor de gerechten en dranken betaalt men dan één vaste prijs. Maar hoe zit het met de btw en welk tarief moet u dan toepassen?

Samengestelde dienst?

Bij een combinatie van goederen en diensten kan er soms sprake zijn van een samengestelde dienst. U levert dan een dienst waarbij ook goederen worden gebruikt of andersom, bij een geleverd goed wordt een dienst verricht.

Let op! Er is echter alleen sprake van een samengestelde dienst als de gemiddelde consument de combinatie als één geheel aanmerkt. In dat geval dient u het btw-tarief te rekenen over het hoofdbestanddeel van de gecombineerde goederen of diensten.

Diner geen samengestelde dienst

Dat hiervan niet snel sprake is, bleek onlangs voor de rechter. Een slimme horecaondernemer wilde een diner als samengestelde dienst aanmerken. De truc zat hem in het aanbieden van het diner inclusief alcoholische dranken, waarop hij het lage btw-tarief wenste toe te passen. Helaas voor hem ging deze vlieger niet op.

Splitsen

Bij een all-in prijs moet u de factuur dan ook splitsen, omdat u op alcoholische dranken het hoge btw-tarief van 21% toe moet passen. De rechter bepaalde tevens dat de splitsing tegen reële prijzen moet gebeuren. Vraagt u normaal gesproken dus bijvoorbeeld € 2,50 voor een biertje, dan mag u dit bij een all-in prijs niet tegen € 0,50 in rekening brengen.



Meer weten? Neem direct contact met ons op

10 + 1 =

Share This