Als ondernemer in de autobranche kunt u, onder voorwaarden, gebruik maken van een zogenaamd handelarenkenteken. U mag dan met het voertuig gebruik maken van de weg, maar alleen in het kader van uw bedrijfsactiviteiten.
Proefrit
Een handelarenkenteken kan onder meer gebruikt worden bij het maken van een proefrit. Op deze manier wordt onder andere voorkomen dat de eigenaar van het voertuig een bekeuring krijgt als met het voertuig tijdens de proefrit een overtreding wordt begaan. Die komt dan namelijk terecht bij de eigenaar van het handelarenkenteken.
Woon-werkverkeer
Het handelarenkenteken mag uitsluitend gebruikt worden in het kader van bedrijfsdoeleinden. Dit luistert zeer nauw, zo leert de praktijk. Onlangs kwam een zaak voor de rechter waarbij met een auto door een monteur een proefrit werd gemaakt, waarna deze de auto mee naar huis nam. De bedoeling was met de auto de volgende dag weer rechtstreeks naar de garage te rijden.
Flits!
De bij de woning geparkeerde auto werd echter geflitst door de fiscus, waarna een naheffing motorrijtuigenbelasting volgde, inclusief 100% boete.
Proefrit eindigt na parkeren
Volgens rechtbank Noord-Nederland eindigde de proefrit nadat de auto bij de woning was geparkeerd. Daarna werd dus niet meer voldaan aan de eisen die worden gesteld aan het gebruik van een handelarenkenteken. De naheffing bleef in stand.
Ook boete terecht
De rechter achtte ook de boete terecht. Een professioneel bedrijf moet volgens de rechter op de hoogte zijn van de spelregels die samenhangen met het gebruik van een handelarenkenteken. De boete van 100% bleef dus ook in stand.
Let op! Uit een recente andere uitspraak bleek al dat de voorwaarden voor het handelarenkenteken strikt zijn. Een klant had tijdens een proefrit een spiegel vervoerd. Het vervoer van de goederen is in strijd met de voorschriften voor het gebruik van het handelarenkenteken. Dit werd dus als misbruik van het handelarenkenteken aangemerkt.
Heeft u vragen over de regels rond het handelarenkenteken, neem dan contact met ons op.