Heeft uw personeel nog vakantiedagen staan van vorig jaar, dus van 2017? Dan moeten ze deze verlofdagen in juni nog opnemen. Gebeurt dit niet, dan vervallen de verlofdagen. In een enkel geval mag uw werknemer deze 5 jaar doorschuiven.
Wettelijke vakantiedagen
Iedereen heeft volgens de wet recht op vakantiedagen. Het aantal hangt af van het aantal dagen en uren per week dat je werkt. Dit aantal moet je vermenigvuldigen met vier om aan het aantal wettelijke vakantiedagen te komen.
Voorbeeld:
Een werknemer werkt twee dagen per week, acht uur per dag. Hij heeft recht op 2 x 4 = 8 dagen vakantie van acht uur.
Vervallen wettelijke vakantiedagen
Wettelijke vakantiedagen komen zes maanden na het einde van het jaar te vervallen. De wettelijke vakantiedagen over 2017 blijven dus staan tot 1 juli 2018 en komen daarna te vervallen.
Bovenwettelijke vakantiedagen
Veelal bestaat er recht op meer vakantie. Bijvoorbeeld omdat dit per cao geregeld is. Deze zogenaamde bovenwettelijke vakantiedagen vervallen niet na zes maanden, maar pas na vijf jaar.
Uitzondering
Het vervallen van wettelijke vakantiedagen na zes maanden is de regel, maar hierop is een uitzondering mogelijk. Als een werknemer namelijk niet in staat was zijn vakantiedagen op tijd op te nemen, bijvoorbeeld omdat deze daarvoor te ziek was. Of omdat zijn werkgever het hem onmogelijk maakte om (genoeg) vakantie op te nemen. Ook in deze gevallen vervallen de wettelijke vakantiedagen pas na vijf jaar.
Overuren
Vakantiedagen zijn niet hetzelfde als overuren, dus bovenstaande heeft hier geen betrekking op. Werkgever en werknemer moeten hiervoor onderling uitmaken of deze betaald worden of niet, dan wel gecompenseerd worden in vrije tijd. In cao’s kan dit zijn bepaald.
Heeft u vragen over het verplicht opnemen of vervallen van vakantiedagen, neem dan contact met ons op.