Een vof biedt een aantal interessante fiscale voordelen. Maar dan moet de vof wel fiscaal worden geaccepteerd en mag er geen sprake zijn van een schijnconstructie.
Fiscale voordelen
In een vof is in beginsel ieder der vennoten ondernemer. Iedere vennoot krijgt dus zelf een aantal ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek. Uiteraard moet men wel aan de fiscale voorwaarden voldoen. Zo moet voor de zelfstandigenaftrek minstens 1.225 uur per jaar in het bedrijf worden gewerkt.
Geen schijnconstructie
De vof mag geen schijnconstructie zijn die alleen maar ten doel heeft deze fiscale voordelen binnen te halen. In dat geval kan de fiscus deze voordelen ontzeggen, zoals onlangs gebeurde bij een koeriersbedrijf.
Vennoten in dienstbetrekking
Genoemde vof bestond uit 16 vennoten. Uit de feiten bleek dat een van hen de baas was, waardoor er geen sprake was van gelijkwaardigheid. Er hoeft voor het bestaan van een vof geen volstrekte gelijkwaardigheid tussen de vennoten te bestaan, maar wel een zekere mate. De ondergeschiktheid binnen de betreffende vof was hiermee in strijd.
Ondergeschiktheid
De ondergeschiktheid bleek onder meer uit het feit dat slechts de leidinggevende vennoot bepaalde wie er tot de vof mocht toetreden en alle vervoerscontracten afsloot. Bovendien gaf hij de overige 15 vennoten aanwijzingen en instructies. Bovendien kreeg hij als enige de cijfers van de accountant en verhinderde hij dat de andere vennoten hierover ook de beschikking kregen.
Dienstbetrekking
De rechter oordeelde dat er sprake was van een dienstbetrekking. De navorderingsaanslagen bleven dan ook in stand.
Wilt u weten of een vof voor u geschikt is? Wij adviseren u graag hierbij.