De onderhandelaars van het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) hebben een voorlopig akkoord bereikt over de Brexit. De deal betekent waarschijnlijk dat het VK de komende jaren onderdeel blijft van een douane-unie met de EU.
Let op! Het akkoord moet nog wel door de Britse politiek en de EU (lidstaten en Europees Parlement) worden goedgekeurd. Aangezien er op het akkoord al de nodige kritiek is, staat goedkeuring ervan nog niet vast.
Douane-unie
De kern van het akkoord bestaat uit het onderbrengen van Groot-Brittannië in een soort douane-unie. Concreet betekent dit dat er in de afgesproken overgangsperiode die tot eind 2020 duurt, weinig verandert. Het VK kan tariefloos en zonder limiet goederen naar de EU exporteren, en andersom. Voorwaarde is dat het VK wel de EU-regels nakomt, bijvoorbeeld inzake productvereisten, milieustandaarden, staatssteun en belastingovereenkomsten.
Noord-Ierland
Voor Noord-Ierland is in het voorlopige akkoord opgenomen dat men vrijwel dezelfde rechten en plichten behoudt als nu. Tot eind 2020 blijft er daardoor veel onveranderd. EU-regels blijven gelden, bedrijven en banken houden toegang tot de interne markt en het VK doet mee aan alle EU-programma’s, waaraan men ook moet meebetalen.
Gevolgen voor burgers
Britten in Europa en inwoners uit de EU die in Groot-Brittannië wonen, behouden onder het voorlopige akkoord hun rechten. Werkvergunningen, recht op zorg en onderwijs blijven bijvoorbeeld gewoon gehandhaafd.
Heeft u vragen over de Brexit, neem dan contact met ons op.