Selecteer een pagina

Wanneer kunt u zich beroepen op legessanctie?

17 mei 2019Bouw, BV, Nieuwsbericht, Ondernemen, Ondernemer-ZZPer

Gemeentes stellen de bestemming van de gemeentelijke grond vast via een bestemmingsplan. Dit plan moet in beginsel iedere tien jaar worden vernieuwd. Is dit niet gebeurd, dan volgt er een legessanctie tot er een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld.

Legessanctie

TekeningDe legessanctie betekent dat de gemeente voor de verleende diensten bij de aanvraag van een omgevingsvergunning geen leges meer in rekening kan brengen. Op deze manier worden gemeentes gedwongen hun bestemmingsplannen minstens iedere tien jaar te actualiseren.

Tijdstip inwerkingtreding niet van belang

De rechtbank in Gelderland heeft onlangs duidelijk gemaakt dat deze sanctie wordt opgeheven zodra een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld. Daarbij is niet van belang of dit nieuwe bestemmingsplan ook al in werking is getreden.

Let op! Dit betekent dat, voordat het nieuwe bestemmingsplan daadwerkelijk in werking is getreden, er alweer leges mogen worden geheven.

Opgewekt vertrouwen?

In de betreffende zaak was het nieuwe bestemmingsplan al wel vastgesteld, maar nog niet in werking getreden. In beginsel was de betreffende belastingplichtige dan ook leges verschuldigd en kon hij geen beroep meer doen op de legessanctie. Hij hoefde de leges uiteindelijk toch niet te betalen, omdat ambtenaren van de gemeente hem hierover onjuist hadden voorgelicht. Hij beriep zich dan ook op ‘opgewekt vertrouwen’.

Voorwaarden opgewekt vertrouwen

U kunt met succes een beroep doen op ‘opgewekt vertrouwen’ als:

  • een bevoegde ambtenaar een concrete toezegging heeft gedaan,
  • u hierop uw handelen heeft afgestemd en
  • de toezegging niet dusdanig met de wet in strijd is dat u redelijkerwijs had moeten snappen dat deze niet correct kon zijn.

Omdat aan deze voorwaarden was voldaan, verdween de aanslag legesheffing toch van tafel.



Meer weten? Neem direct contact met ons op

13 + 3 =

Share This