Selecteer een pagina

Zeer luxe woning toch ondernemingsvermogen

18 okt 2018DGA, Nieuwsbericht, Ondernemen, Ondernemer-ZZPer, Woning

Als een woning zowel zakelijk als privé gebruikt wordt, bent u in beginsel vrij de woning tot het privévermogen te rekenen of tot het ondernemingsvermogen. Maar geldt dat ook als het een zeer luxe woning betreft, of overheersen dan privémotieven?

Deze vraag stond enige tijd geleden centraal voor het gerechtshof in Den Haag. Een tandarts-implantoloog had voor € 3,6 miljoen een zeer luxe woning laten bouwen en deze als ondernemingsvermogen aangemerkt. De vraag was of dat kon.

Woning te luxe?

Allereerst kwam aan de orde of er genoeg zakelijke motieven waren om een dergelijke luxe woning aan te schaffen. De woning was onder andere voorzien van een zwembad, sauna, stroomcabine, botenhuis en autolift. Centraal stond het punt of de woning dermate luxe was dat geen redelijk denkend ondernemer tot deze aanschaf zou overgaan, gezien het nut dat deze voor de onderneming zou hebben.

Zakelijke motieven

De rechters waren van mening dat de woning ook vanwege zakelijke motieven was aangeschaft. De woning werd deels zakelijk gebruikt, onder andere als archief, voor vergaderingen en personeelsactiviteiten. Het zakelijke voordeel van de woning zat hem ook in het feit dat door de werkzaamheden die vanuit de woning werden uitgevoerd, op een aantal dagen reistijd werd bespaard.

10% criterium

De rechters vonden dat de woning ook minstens 10% zakelijk werd gebruikt. De redenering van de inspecteur was onjuist dat voor de berekening van dit percentage alleen mocht worden uitgegaan van de werkelijke bedrijfsruimten en dat bijvoorbeeld de garages, de tuin, de berging en het botenhuis buiten aanmerking moesten blijven. De conclusie was dat de woning tot het ondernemingsvermogen kon worden gerekend.



Meer weten? Neem direct contact met ons op

11 + 5 =

Share This